donderdag 25 maart 2010

melkteems


Van een klant kreeg ik de vraag of de melkteems nog wordt gemaakt. De melkteems, of melkzeef, werd gebruikt om de melk te zeven voor je het in de melkbus giet. Vroeger werd deze zeef natuurlijk volop gebruikt en ook nu zijn er nog handmelkers die een teems gebruiken. Toen ik mijn geiten molk had ik graag zo'n zeef gehad .....
Heb je belangstelling voor een melkteems, stuur me dan een berichtje. Ik heb een groothandel gevonden die ze kan leveren.

dinsdag 16 maart 2010

aardappel in een emmer


Eén van de lezers van mijn nieuwsbrief reageerde op het stukje over aardappels kweken in een emmer. Hij heeft er veel ervaring mee en vond mijn stukje te summier. Daarom deze aanvulling op het kweken van aardappels in een emmer!

Emmer:

Minimaal 10 ltr. echt niet kleiner! Groter mag natuurlijk wel.
Boor 5 gaten in de bodem van de emmer van ca. 3 cm. doorsnee.
Maak een kruis van hout of gebruik een paar stenen zodat de emmer niet meteen op de bodem staat.

Grond:

Meng 1 deel potgrond met een half deel cocopeat*. Voeg een paar handen goed verteerde compost toe en wat organische mest. Als je het in huis hebt ook nog een eetlepel patentkali.
Vul de emmer tot ongeveer 10 cm. onder de rand en plant de aardappel op de helft van de diepte van de emmer. Zodra de aardappel boven de grond uitkomt, vul dan de grond aan tot 3 cm onder de rand.
Meng door de grond waar je mee ophoogt weer een eetlepel patentkali en zorg dat de grond nooit uitdroogt....!
Je kunt zo heel vroeg poten. Gaat het vriezen dan de emmer(s) naar binnen.


(*)Cocopeat is een potgrond, gemaakt van gecomposteerde cocosvezels.

Hier vindt je een overzicht van het aardappel pootgoed.

maandag 8 maart 2010

lekkere aardappels



Vorige week keek ik naar “de wilde keuken” van Wouter Klootwijk. Hij vertelde enthousiast hoe lekker verse aardappelen zijn. Ratte d'Ardeche, Roseval en Raja zijn heerlijke aardappels, vooral als je ze vers eet. Hoe kom je aan verse aardappelen? Niet bij de groenteboer maar uit je eigen tuin. Daar komen de meest verse aardappelen vandaan! Heb je geen tuin en wil je toch een keer genieten van je eigen oogst aardappelen, vul dan een emmer met potgrond en stop door een pootaardappel in. Zet de emmer op je balkon en oogst een aantal maanden later een maaltje aardappelen.

Nog een lekkere aardappel is het Waldgieltsje, een oud Fries ras. Het Waldgieltsje is een vrij kleine gele aardappel die het beste smaakt als je hem in de schil kookt. Je vindt hier meer informatie over deze en andere oude aardappelrassen.