zondag 18 april 2010

Brave Hendrik


De Brave Hendrik, een voorloper van de spinazie, is weer op voorraad. Deze voorloper van de spinazie is een zeer oude, inheemse groente, lang geleden door de Romeinen naar West-Europa gebracht. De tot 60 cm hoge planten zijn bij zachte winters meerjarig.

Het blad en de stengeltoppen worden gegeten als spinazie. Ook kun je in het voorjaar de planten aanaarden en steken zoals asperge. De smaak is mild en zacht.

Zaaien: maart-juni in goed losgemaakte vruchtbare en kalkrijke grond. Zaai het zaad in een rijtje en gaandeweg de groei in de rij dunnen op 30 cm.

Oogst : mei - augustus
Brave hendrik bevat veel ijzer en werkt positief bij darmstoornissen.

Andere namen voor deze groente zijn Good King Henry en Lincolnshire spinazie.

zaterdag 17 april 2010

Amish sugar snap


De Amish sugar snap is één van de lekkerste suikererwten. Vorig jaar had ik ze in mijn assortiment en ik kreeg van een aantal klanten enthousiaste reacties. Even leek er op dat deze erwt dit jaar niet leverbaar zou zijn, maar gelukkig, op de valreep is er toch nog wat binnen gekomen....!

De Amish sugar snap is een oude variëteit van de bekende suikererwt. Hij wordt al generaties lang geteeld door de Amish en is prima geschikt voor de teelt in Nederland. In tegenstelling tot peultjes oogst je deze suikererwt als de peul al wat gevuld is.

Je kunt ze zaaien van begin maart tot begin mei. Zaai ze diep genoeg, zo’n 21/2 cm, want vogels zijn er gek op. Zaai ze op een enkele rij, om de 8 cm drie erwten bij elkaar. Net als de blauwschokker wordt dit ook een hoge plant. Geef ze dan ook voldoende steun met gaas of rijshout.

Oogst de peultjes als ze enigszins gevuld zijn, zoals op de foto. En als je regelmatig plukt kun je lang door oogsten.

De Amish suikererwt gedijt goed, zoals de meeste groenten, op bemeste grond. Geef echter niet teveel stikstof want dan vormt de plant veel blad en weinig peultjes.