donderdag 16 februari 2012

hoe maak je zelfgemaakte sojayoghurt wat dikker?

Als je zelf sojamelk maakt kun je de melk wat steviger maken door meer sojabonen te gebruiken. De yoghurt wordt dan ook wat steviger.

Andere tips:
Eén eetlepel agarpoeder toevoegen. Oplossen in 50 ml water en aan de sojamelk toevoegen (liefst even de melk tegen de kook aan en dan toevoegen). Je kunt ook twee theelepels maïszetmeel of arrowroot gebruiken als dikmaker. Oplossen in 30 ml koud water en al roerend toevoegen aan sojamelk (ook weer even tegen de kook aan voor je het toevoegt).


donderdag 9 februari 2012

Pink Fir Apple aardappel

Er ligt alweer een paar maanden een Pink Fir Apple aardappel op de fruitschaal in de keuken. Ik kwam hem in het najaar tegen bij het wroeten in de moestuin. Ondanks dat deze aardappel alweer maanden in de keuken ligt (niet de beste plek om aardappelen te bewaren) ziet hij er nog prima uit, niet verschrompeld en geen uitlopers. Nu weet ik dat de Pink Fir Apple een prima bewaaraardappel is maar dat hij zo goed en zo makkelijk te bewaren is wist ik niet.
Veel oude aardappelrassen zijn goed te bewaren. Logisch want daar werd op geselecteerd door de boeren. Er waren in het verleden immers geen geavanceerde koelcellen om de aardappels op te slaan...

Meer over de Pink Fir Apple en andere rassen vind je hier.

woensdag 1 februari 2012

kaas en melksuiker

Melksuiker (lactose) zit in van nature in melk. Ben je allergisch voor lactose dan kun je een aantal melk producten slecht verdragen. In yoghurt bijvoorbeeld zit altijd nog wat lactose. Maak je zelf yoghurt dan kun je de fermentatie tot 24 uur laten duren zodat alle melksuiker is verdwenen.

Maar nu naar de kaas!

Tijdens de bereiding van kaas ontstaat onder andere wei. In deze wei zit een deel van de melksuiker opgelost. Door de wrongel te wassen met warm water verdwijnt een deel van de wei en dus ook de melksuiker. Een ander deel van de melksuiker verdwijnt door het verzuren (omzetten van melksuiker in melkzuur) van de kaas tijdens de eerste dag van de rijping. Na een dag komt in normale kaas doorgaans geen melksuiker meer voor.
Als de wrongel onvoldoende bewerkt is kan er teveel melksuiker achterblijven in de kaas, maar ook deze melksuiker wordt goeddeels opgegeten door de melkzuurbacterieën. Deze kaas smaakt wel erg zuur...

In verse kaas, smeerkaas, smeltkaas en hüttekäse kan wel veel melksuiker zitten omdat het rijpingsproces zich maar voor een deel voltrokken heeft.

Mocht je nog vragen hebben, mail me gerust.