zondag 27 mei 2012

kun je aardappelen uit de supermarkt als pootgoed gebruiken?

vraag van een klant:
Ik heb nog een vraag over pootaardappelen. Kun je doorgeschoten aardappelen uit de supermarkt ook als pootaardappel gebruiken. "Men zegt" dat deze oogst minder voedzaam is. Klopt dat?


Aardappelen uit de supermarkt kun je gebruiken als pootgoed. Soms zijn ze behandeld met een kiemremmer, dan lukt uiteraard het niet. Ook is er een kans op afwijkingen omdat bij de teelt van consumptieaardappelen niet zo gelet wordt op (virus)ziekte in het gewas. Pootgoed wordt hier zeer goed op gecontroleerd. In dit geval is het pootgoed al aan het kiemen en kun je het poten. Er is wel een kans dat je ziekten in het gewas krijgt!



Wat betreft de voedingswaarde, dat lijkt me niet te kloppen. Als het pootgoed goed aanslaat en virusvrij is, kun je een goede en voedzame oogst hebben.

Meer pootgoed vind je hier.

woensdag 16 mei 2012

Half mei, de hoogste tijd om pompoenen te zaaien. Zaai de zaden (ca 1 cm diep) in een bloempotje met gezeefde compost. Heb je dit niet, gebruik dan bemestte potgrond. Als je de potjes lekker warm zet, de vensterbank is een prima plek, kiemen ze in een dag of 6. Zodra ze gaan kiemen kun je de potjes overdag buiten zetten. Zodra de eerste echte blaadjes zijn gevormd kunnen de planten definitief naar buiten.

Geef ze een goed bemestte plek (verteerde stalmest of compost)!

Een overzicht van de beschikbare rassen vind je hier.


zaterdag 12 mei 2012

Brie? Dat maak je zelf!

Om brie te maken heb je naast melk, zuursel en stremsel ook de brie schimmel nodig, Penicillium candidum. Deze schimmel kun je bij mij kopen in gevriesdroogde vorm, maar het kan ook anders..... lees hier een recept van Sjoerd Mulder uit het ND.