dinsdag 26 november 2013

de smaak van tarwegras...

Hoe smaakt tarwegrassap? De meeste mensen omschrijven het als groenig, grassig en licht neigend naar zoethout. Maar pas sprak ik iemand die vond dat het ronduit naar drop smaakt. Zeg maar, een dropshot!

Sojamelk en sojaprut

Steeds meer mensen maken zelf sojamelk. Het scheelt behoorlijk in de prijs én je kunt zelf de toevoegingen bepalen (zout, suiker, vanille, fruit etc.). Als de sojamelk klaar is blijft er een sojabonenprutje achter in de sojamelkmaker. Niet wegggooien, je kunt dit weer verwerken tot een lekkere vegetarische sojaburger. In plaats van sojabonen kun je ook haver of rijst gebruiken.

woensdag 6 november 2013

Griekse yoghurt

Ik ontving van een klant een recept voor Griekse yoghurt wat ik graag met jullie deel.

Het geheim van de beste Griekse yoghurt is: uitlekken. Dikke, romige boerenyoghurt heet yiaoúrti sakoúlas - yoghurt uit de zak, verwijzend naar het kaasdoek waarin het uitlekt. Dikke yoghurt uit potjes (met een vetpercentage van 10 procent) wordt aangeduid als strangistó, uitgelekt. Het is heel makkelijk zelf te maken en elke yoghurt is geschikt: vol, halfvol of mager.

Meng een beetje zout door de yoghurt en laat het in een met kaasdoek beklelede vergiet (of een kwarkzak)op een koele plaats uitlekken. Zet er een kom onder om het vocht op te vangen. Het zout versnelt het uitlekken en verdwijnt met het vocht. Na een uur is een kwart van het vocht eruit. Na 4 of 5 uur lijkt het op zure room en is het geschikt om te worden gebruikt.

Als de yoghurt nog langer uitlekt, met wat extra zout, wordt het steeds dikker, bijna als verse roomkaas. Na 2-3 dagen is het 'yoghurtkaas' geworden en de smaak is beter als het gemaakt is van volle yoghurt.

In de koelkast blijft deze yoghurt zeker twee weken goed.