donderdag 14 mei 2009

ijsheiligen en meikaas

Bonen, pompoenen, bietjes, radijzen, pronkbonen, worteltjes, snijbiet, koolrabi, schorseneer en pastinaak. Allemaal heerlijke gewassen die je in mei kunt zaaien. Let wel op eventuele nachtvorst, daar kunnen vooral bonen en pompoenen slecht tegen. Plant of zaai deze groenten pas na ijsheiligen, want dan is de kans op nachtvorst zo goed als verdwenen. IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Na deze datum is de kans op nachtvorst erg klein.

Mei is ook de maand van de meikaas. Dit is een verse witte kaas, een paar dagen tot een week oud, die wordt gemaakt van de eerste melk na de winterperiode, als de koeien net in de wei lopen te dartelen. Deze kaas heeft een zachte smaak en lijkt wat op mozzarella. Meikaas is hier en daar te koop maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Met de starterskit kaasmaken en verse volle melk moet het zeker lukken. De starterskit is nu ook leverbaar met vegetarisch stremsel.


Bruschette met meikaas en radijs
half bosje radijs
halve eetlepel citroensap
3-4 eetlepels olijfolie extra vierge
(zout),versgemalen peper
2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
4 dikke sneden donker vloerbrood
50 gram rucola
200 gram verse meikaas

Snij de schoongemakte radijsjes in plakjes. Klop in een kom het citroensap met 2-3 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een dressing en schep de radijs en peterselie erdoor. Leg de geroosterde sneden brood op vier borden en druppel er wat olijfolie over. Verdeel de rucola erover. Snijd de kaas in dikke plakken en leg ze op de rucola. Schep de radijssalsa op de kaas en maal er nog wat peper boven.

Geen opmerkingen: