woensdag 12 mei 2010

pronkbonen


Misschien wel de mooiste plant in de moestuin..... Pronkbonen zaai je van 15 mei tot eind juni. het is een geweldige groeier, dus zet er flink lange bonenstaken bij. Pronkbonen worden niet veel meer gegeten en dat is wel jammer. In een jong stadium is het een lekkere snijboon en als je de peulen door laat groeien worden er prachtige bonen gevormd. De gedroogde bonen kunnen worden verwerkt in bonenschotels en -soepen.Een prachtig ras is de Painted lady, zie bovenste foto. Hij is voor het eerst beschreven in 1827 in de flora van Rio de Janeiro en wordt nu nog steeds geteeld in zowel de moes– als de siertuin. Een andere schoonheid is de Scarlet emperor, middelste foto, met rode bloemen. Ook deze pronkboon wordt al eeuwenlang geteeld.
Sterker nog, het is één van de oudste pronkboonrassen met een geschiedenis die teruggaat naar de 15de eeuw!
Als laatste de kollumer pronkboon. De Kollumer pronkboon werd door Ruurd Walrecht, indertijd werkzaam op de Oerakker te Bakkeveen, verkregen van iemand uit Kollum. De boon werd sindsdien jaar op jaar door hem vermeerderd. Zoals je ziet een prachtige zwarte pronkboon!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

als de pronkboon vanaf mei gezaaid kan worden hoe moet je dat dan doen. iK ben een echte analfabeet op dit gebied.

Antonie zei

Na half mei is de kans op nachtvorst klein en kun je gaan zaaien. Pronkbonen zijn klimmers,zet een paar stokken neer waar ze tegen aan kunnen groeien. Per stok zaai je 3-4 bonen.

José van Duyn zei

Anoniem, wat je ook moet weten is dat je de bonen zo diep in de aarde
moet stoppen als hun eigen lengte. Zelf week ik de bonen vooraf, bv
een dag of dag en nacht. Als de grond erg uitdroogt heb je kans dat
de bonen verschrompelen.
Succes!