zaterdag 26 februari 2011

wandeling


Afgelopen dagen heb ik gewandeld in Westerwolde, een streek in het oosten van Groningen. Van Wedde, via Bourtange, naar Ter Apel. De Westerwoldse boeren waren druk met het bemesten van de weilanden. Er werd vooral veel gier geïnjecteerd in de weilanden maar zo hier en daar werd ook stalmest over de weilanden uitgereden.
Stalmest is ook een uitstekende meststof voor de moestuin. Kun je er aan komen, laat het dan eerst een jaartje composteren voor je het over de tuin verspreid. Per 100 vierkante meter gebruik je een halve kubieke meter, zo'n 7 kruiwagens.
Het vroege voorjaar, nu dus, is een goed moment om de stalmest over de tuin te verspreiden en onder te werken.

zondag 20 februari 2011

Klaar om te zaaien? (3)


Het voorjaar lijkt nog ver weg, voor komende nacht worden temperaturen tot -7 voorspeld.... Volgende week gaat de temperatuur omhoog en dat is een prima moment om de eerste zaaisels aan de grond toe te vertrouwen. Bijvoorbeeld de erwten en peultjes. Je kunt ze binnen of in de kas zaaien en later, als de plantje een cm of 10 hoog zijn, kunnen ze naar buiten toe. Je hoeft niet alles in één keer te zaaien, je hebt nog de tijd tot eind maart, begin april.
Op de foto zie je bloeiende Zwitsere reuzen, een prachtig en vooral lekker peultje!

zaterdag 12 februari 2011

Klaar om te zaaien? (2)


De temperatuur is een belangrijke factor voor het succesvol zaaien. Maak de bedden op tijd klaar zodat de grond wat op kan warmen, mocht de zon schijnen. Dat is nu trouwens niet het geval, het sneeuwde net hier in het hoge noorden.....
Tuinbonen, peultjes, erwten, radijs en sla zijn de eerste groenten die buiten of in de bak kunnen worden gezaaid. Op de afbeelding zie je de Sutton dwarf. Deze tuinboon is door zijn formaat, de plant wordt zo'n 45 cm hoog, geschikt voor kleine tuinen. Ondanks zijn geringe hoogte geeft de plant een prima oogst aan goed smakende tuinbonen.

donderdag 10 februari 2011

Klaar om te zaaien?


Mijn moestuin is nog een rommeltje maar de moestuin van mijn buurman ligt er opgeruimd en netjes bij, wachtend op zaai- en pootgoed. Ook het moestuincomplex bij mij in de buurt ziet er met de dag opgeruimder uit. In menig koude bak zijn de tuinbonen en peultjes al voorgezaaid.
Ben je nog niet zover, geen nood. Er is nog tijd genoeg de moestuin om op te ruimen, te spitten, compost te verspreiden etc.
Gisteren rommelde ik wat in de compostbult en tot mijn grote vreugde krioelde het van de wormen. Prachtig hoe deze beesten, samen met allerlei micro-organismen, het tuin- en keukenafval omzetten in compost!

Compost verbetert de structuur van de grond en is ook een prima meststof voor de groentetuin. Strooi per vierkante meter ongeveer 10 liter compost over je moestuin. Op de plek waar de kolen komen ongeveer het dubbele.

maandag 7 februari 2011

kwark zonder stremsel



Kwark kun je prima maken zonder stremsel, zo ontdekte één van mijn klanten bij de kaasbereiding. De melk wilde niet stremmen en omdat ze het zonde vond alles weg te gooien heeft ze de pan weggezet op de kast. Na 24 uur was de melk dik en zuur. Na uithangen in een doek bleef er heerlijke romige kwark over en de uitgetreden wei is naar de kalveren gegaan.
Het recept: meng 1 liter volle melk met 1% karnemelk en laat dit 24 uur staan bij kamertemperatuur. Het resultaat is een pan met dikke verzuurde melk. Stort het geheel in een kwarkzak of een kaasdoek en laat het een aantal uren uithangen. Het resultaat is een bak heerlijke kwark. Maak je de kwark van verse melk, pasteuriseer het dan wel van tevoren.
Bewaar de kwark goed afgesloten in de koelkast.

woensdag 2 februari 2011

zelf lekkere yoghurt maken




Benodigdheden:
. een zakje yoghurtcultuur
. 3 eetlepels magere melkpoeder (zeker bij geitemelk, die yoghurt wil nog wel
. eens dun blijven)
. Voor wie wil één eetlepel fijne suiker


Je neemt ongeveer 200 ml volle melk van 30 graden C en voegt er een zakje cultuur aan toe. Dit klop je met een garde. Voeg al opkloppend 3 eetlepels mager melkpoeder toe. Vervolgens de de rest van de melk (ook 30 graden) toevoegen en nog eens kloppen met de garde.
Giet het geheel over in de yoghurtbeker en plaats deze in het yoghurtapparaat. Een uur of 8 later is je yoghurt klaar!