donderdag 29 januari 2009

de woudboon


Afgelopen dinsdagavond was ik te gast bij een volkstuinvereniging. Ik heb een praatje gehouden over heirloom groenterassen en knofloken. En tot mijn grote verrassing was één van de mensen daar ook bezig met het actief in stand houden van een oud ras, de friese woudboon. Hij kweekt al jaren deze boon en gebruikt ieder jaar een deel van de oogst als zaaigoed. Geweldig! Dit is de manier om een ras in stand te houden en wellicht ontstaat er ook een eigen variant. Want zo af en toe vindt hij bonen met een afwijkende kleur en smaak.
Alle heirloom groenterassen worden in stand gehouden door natuurlijke bestuiving. Dat geeft iedereeen dus de gelegenheid zelf zijn zaden voor volgend jaar te oogsten. Niet dat het erg eenvoudig want je moet goed rekening houden met kruisbestuiving door andere rassen. Dat kan dor de wind en door insecten. Wil je zelf je bonen, kolen of tomaten vermeerderen, hou daar dan rekening mee. Suzanne Ashworth heeft hier een prachtig boek over geschreven, "seed to seed".

Terug naar de gele friese woudboon. Voor zover ik weet zijn er geen commerciële telers meer van dit ras. Toch is hij in Friesland hier en daar te koop bij hobbyisten. Zo ben ik er zelf ook aan gekomen en verkoop hem nu in mijn webwinkel.
Er is ook een Groningse gele woudboon. Die heb ik helaas nog niet kunnen vinden. En er staat nog meer op mijn verlanglijst, de originele groningse molleboon, de groninger pronkboon, Gooise sloven, terpenkool etc. Mocht ik ze tegenkomen dan hou ik je hier op de hoogte.

woensdag 14 januari 2009

ingemaakt

Er wordt nog steeds ingemaakt! Gelukkig maar, want het is erg lekker. Vroeger was het pure noodzaak om de rijke oogst uit de moestuin goed te bewaren gedurende de wintermaanden. Nu vriezen we onze oogst in en maken we in voor de smaak of uit traditie.
Vooral witte kool wordt ingemaakt. Het wordt dan zuurkool. De rassen "Brunswijk" en "Late flat dutch"lenen zich goed voor de zuurkoolbereiding. Ook van rode kool kan je zuurkool maken. Rode zuurkool.......
Behalve deze sluitkolen worden ook bonen ingemaakt. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het schijnt niet moeilijk te zijn. Een laagje gesneden bonen (snijbonen, sperziebonen, pronkbonen) in een keulse pot, daar overheen een laagjes zout, een laagje bonen etc. tot de pot vol is. Een schone doek op de bonen, verzwaringssteen er op en vervolgens de pot afsluiten (deksel met waterslot) . Een paar weken geduld en smullen maar. Op de foto zie je een afbeeldingvan een keulse pot.


donderdag 8 januari 2009

schaatsen en regenwormen

Vanmorgen las ik dat het vanaf zondag gaat dooien. Jammer voor de schaatsers en fijn voor mijn composthoop! De maand januari is een prima tijd om de composthoop over je groentetuin te verspreiden. Iedere keer als ik dat doe sta ik versteld van het leven in zo'n hoop. Handenvol wormen komen te voorschijn uit het tuin- en keukenafval tevoorschijn.
Compost verbetert de structuur van de grond en is ook een prima meststof voor de groentetuin. Strooi per vierkante meter ongeveer 10 liter compost over je moestuin. Op de plek waar de kolen ongeveer het dubbele.
Ik schreef net al dat compost goed is voor de structuur van de bodem. Of je nu op zand of op klei je groenten verbouwt, compost is geweldig voor je tuin. Het is voedsel voor je planten, het water wordt beter vastgehouden op droge (zand)gronden en zware kleigrond wordt beter bewerkbaar.

Schaats ze, de komende dagen!