woensdag 29 juni 2011

yoghurt van geitemelk

Ook van geitemelk kun je yoghurt maken. De yoghurt blijft wat dunner dan die van koeienmelk maar dat kun je ondervangen door de yoghurt dikker te maken met melkpoeder of met weipoeder.
Je kunt de yoghurt ook laten uithangen in een kaasdoek tot deze wat dikker is.

een overdaad aan fruit

Veel moestuiniers hebben in deze tijd een overvloed aan fruit in de tuin. Op youtube kwam ik een leuk recept tegen van fruitblokjes. Fruit, suiker en pectine, dat is wat je nodig hebt.
Lekker!

maandag 27 juni 2011

iets heel anders

Even niet over knofloken of over kaas maken maar over wandelen. Afgelopen weekend heb ik met mijn zus, broer en neef mee gedaan aan de Oxfam Novib Trailwalker, een wandeltocht van maar liefst honderd kilometer, grotendeels over onverhard terrein,binnen 30 uur.
En we hebben het gehaald...! Na 23 uur en 20 minuten kwamen we als 9de team, van de ruim 100, binnen. Met deze tocht hebben we 4000 euro binnen gehaald voor onderwijsprojecten in Birma (Myanmar). Alle sponsoren, hartelijk dank!

En teamgenoten, graag tot volgend jaar!

vrijdag 17 juni 2011

lekkere knoflook (3)

GSF 65, een vreemde naam voor een knoflook. De afkorting staat voor Garlic seed Foundation number 65, blijkbaar nummer 65 uit de verzameling van de GSF. Een nogal fantasieloze naam maar de smaak is wel bijzonder. Men zegt dat dit de meest scherpe, pittige knoflook is.... GSF 65 hoort bij de subgroep Rocambole en kan een bloemstengel vormen. De bollen zijn cremewit met vaak wat paarse vlekken en de teentjes zijn makkelijk te pellen. Meer informatie over knoflook vind je hier.

volvette kaas met minder vet

Kaas bevat vet, dierlijk vet. En die dierlijke vetten, in dit geval melkvet, bestaan vooral uit verzadigde vetten. In de trouw van vanmorgen las ik over een kaas met plantaardig vet ipv dierlijk. Het principe van deze kaas is simpel. Je roomt de melk af en vervangt het door plantaardige olie. Met deze melk maak je kaas en ze noemen het kees....

donderdag 16 juni 2011

knoflookstengels

Een aantal soorten knoflook staat nu in bloei. Om de bolvorming te bevorderen kun je de stengels er uit knippen. Gooi ze niet op de composthoop maar eet ze lekker op. Ze zijn wat milder van smaak dan dan de bol en zowel rauw als gebakken te eten.
Zoek je een recept voor de knoflookstengels, kijk dan hier.
Met dank aan Kees!

donderdag 2 juni 2011

lekkere knoflook (2)

Deze keer een softneck knoflook,de Broadleaf czech. Softneck soorten vormen meestal geen bloemstengels. Zoals je op de foto ziet zijn de teentjes lichtbruin met een vleugje rood. De 8 - 12 teentjes per bol zijn rauw erg heet, maar gebakken valt het reuze mee en hebben ze een heerlijke knoflooksmaak.
Afkomstig uit Oost-Europa.

Een overzicht van de beschikbare knoflooksoorten vind je hier.