donderdag 13 december 2012

pootaardappelen 2013

De eerste rassen staan online, binnenkort volgen er meer. In ieder geval al één nieuwkomer op de lijst, de Kerkovske Rohlicky Het is een middelvroege vastkokende aardappel uit Tsjechie en hij lijkt op de Ratte d'arche. Verder natuurlijk de Pink fir apple, Roseval. Raja, Frieslander, King Edward, etc. Het pootgoed wordt geleverd vanaf 1 maart zolang de voorraad strekt. Wil je pootgoed reserveren stuur me dan een mailtje (antonie@levenvanhetland.nl)

vrijdag 7 december 2012

Hoe maak je zelfgemaakte yoghurt wat dikker?

Je kunt van alle soorten melk yoghurt maken maar hou er rekening mee dat yoghurt van rauwe melk wat dunner zal uitvallen dan yoghurt van gepasteuriseerde melk. Ook het vetpercentage van de melk speelt een rol, hoe meer vet er in de melk zit des te dikker de yoghurt zal zijn.
Griekse yoghurt bijvoorbeeld, kan wel 10 % vet bevatten. Om deze dikke yoghurt zelf te maken voeg je room toe aan de melk. Goed mengen en giet het geheel in het yoghurtapparaat. Laat de yoghurt zodra deze klaar is, uithangen in een dubbelgevouwen kaasdoek. Het resultaat is romige dikke yoghurt.
Liever wat minder vet? Voeg dan melkpoeder toe aan de melk. Je verhoogt op deze manier het eiwitgehalte van de melk en juist deze eiwtitverbindingen zorgen voor de typische yoghurtstructuur.
Wordt vervolgd!

donderdag 29 november 2012

waar koop je rauwe melk

Veel mensen drinken rauwe melk of maken kaas van rauwe melk. Maar hoe kom je er aan als je zelf geen geiten of koeien hebt? En je buur ook geen boer is?
Gelukkig is er een lijst met adressen!


Mocht je toevoegingen weten, mail deze dan naar de beheerder van de lijst.


zaterdag 2 juni 2012

roest op knfolook

Roest is een schimmelziekte die het blad van de knoflookplant kan aantasten. De aantasting begint met gele plekjes op het blad. Zodra de schimmel sporen gaat vormen worden de plekjes roestkleurig. De verspreiding van deze schimmel vindt vooral plaats bij vochtig weer en temperaturen tussen de 15 en 20 graden C.
Bestrijden van deze ziekte is lastig, wel kun je aantasting voorkomen of in ieder geval beperken door de volgende maatregelen:

Poot de knoflooktenen niet te dicht op elkaar zodat je een open gewas houdt. Hierdoor drogen de planten sneller op en verklein je de kans op aantasting.

Zorg voor een goede stikstofbemesting zodat de knoflookplant optimaal kan groeien.

Ruim sterk aangetaste planten op.

Gebruik een bladversterkend middel zoals heermoesthee, PilzVorsorge, zeewierextract of gesteentemeel om aantasting te voorkomen. Pilzvorsorge en zeewierextract zijn verkrijgbaar bij Boerengoed.


Bij een geringe aantasting is er weinig effect op de opbrengst, je kunt roest dan zien als een afrijpingsziekte. Wel is het verstandig om na de oogst alle bladresten goed op te ruimen en voor volgend jaar een ander deel van je moestuin voor de knoflook te reserveren.

Meer informatie over knoflook vindt je hier.

zondag 27 mei 2012

kun je aardappelen uit de supermarkt als pootgoed gebruiken?

vraag van een klant:
Ik heb nog een vraag over pootaardappelen. Kun je doorgeschoten aardappelen uit de supermarkt ook als pootaardappel gebruiken. "Men zegt" dat deze oogst minder voedzaam is. Klopt dat?


Aardappelen uit de supermarkt kun je gebruiken als pootgoed. Soms zijn ze behandeld met een kiemremmer, dan lukt uiteraard het niet. Ook is er een kans op afwijkingen omdat bij de teelt van consumptieaardappelen niet zo gelet wordt op (virus)ziekte in het gewas. Pootgoed wordt hier zeer goed op gecontroleerd. In dit geval is het pootgoed al aan het kiemen en kun je het poten. Er is wel een kans dat je ziekten in het gewas krijgt!



Wat betreft de voedingswaarde, dat lijkt me niet te kloppen. Als het pootgoed goed aanslaat en virusvrij is, kun je een goede en voedzame oogst hebben.

Meer pootgoed vind je hier.

woensdag 16 mei 2012

Half mei, de hoogste tijd om pompoenen te zaaien. Zaai de zaden (ca 1 cm diep) in een bloempotje met gezeefde compost. Heb je dit niet, gebruik dan bemestte potgrond. Als je de potjes lekker warm zet, de vensterbank is een prima plek, kiemen ze in een dag of 6. Zodra ze gaan kiemen kun je de potjes overdag buiten zetten. Zodra de eerste echte blaadjes zijn gevormd kunnen de planten definitief naar buiten.

Geef ze een goed bemestte plek (verteerde stalmest of compost)!

Een overzicht van de beschikbare rassen vind je hier.


zaterdag 12 mei 2012

Brie? Dat maak je zelf!

Om brie te maken heb je naast melk, zuursel en stremsel ook de brie schimmel nodig, Penicillium candidum. Deze schimmel kun je bij mij kopen in gevriesdroogde vorm, maar het kan ook anders..... lees hier een recept van Sjoerd Mulder uit het ND.

donderdag 16 februari 2012

hoe maak je zelfgemaakte sojayoghurt wat dikker?

Als je zelf sojamelk maakt kun je de melk wat steviger maken door meer sojabonen te gebruiken. De yoghurt wordt dan ook wat steviger.

Andere tips:
Eén eetlepel agarpoeder toevoegen. Oplossen in 50 ml water en aan de sojamelk toevoegen (liefst even de melk tegen de kook aan en dan toevoegen). Je kunt ook twee theelepels maïszetmeel of arrowroot gebruiken als dikmaker. Oplossen in 30 ml koud water en al roerend toevoegen aan sojamelk (ook weer even tegen de kook aan voor je het toevoegt).


donderdag 9 februari 2012

Pink Fir Apple aardappel

Er ligt alweer een paar maanden een Pink Fir Apple aardappel op de fruitschaal in de keuken. Ik kwam hem in het najaar tegen bij het wroeten in de moestuin. Ondanks dat deze aardappel alweer maanden in de keuken ligt (niet de beste plek om aardappelen te bewaren) ziet hij er nog prima uit, niet verschrompeld en geen uitlopers. Nu weet ik dat de Pink Fir Apple een prima bewaaraardappel is maar dat hij zo goed en zo makkelijk te bewaren is wist ik niet.
Veel oude aardappelrassen zijn goed te bewaren. Logisch want daar werd op geselecteerd door de boeren. Er waren in het verleden immers geen geavanceerde koelcellen om de aardappels op te slaan...

Meer over de Pink Fir Apple en andere rassen vind je hier.

woensdag 1 februari 2012

kaas en melksuiker

Melksuiker (lactose) zit in van nature in melk. Ben je allergisch voor lactose dan kun je een aantal melk producten slecht verdragen. In yoghurt bijvoorbeeld zit altijd nog wat lactose. Maak je zelf yoghurt dan kun je de fermentatie tot 24 uur laten duren zodat alle melksuiker is verdwenen.

Maar nu naar de kaas!

Tijdens de bereiding van kaas ontstaat onder andere wei. In deze wei zit een deel van de melksuiker opgelost. Door de wrongel te wassen met warm water verdwijnt een deel van de wei en dus ook de melksuiker. Een ander deel van de melksuiker verdwijnt door het verzuren (omzetten van melksuiker in melkzuur) van de kaas tijdens de eerste dag van de rijping. Na een dag komt in normale kaas doorgaans geen melksuiker meer voor.
Als de wrongel onvoldoende bewerkt is kan er teveel melksuiker achterblijven in de kaas, maar ook deze melksuiker wordt goeddeels opgegeten door de melkzuurbacterieën. Deze kaas smaakt wel erg zuur...

In verse kaas, smeerkaas, smeltkaas en hüttekäse kan wel veel melksuiker zitten omdat het rijpingsproces zich maar voor een deel voltrokken heeft.

Mocht je nog vragen hebben, mail me gerust.

maandag 30 januari 2012

yoghurt van sojamelk en rijstmelk

Yoghurt wordt van oudsher gemaakt met melk van de koe maar je kunt ook yoghurt maken van sojamelk en rijstmelk. Hoe gaat dit in z'n werk?


+ Gebruik verse sojamelk.
+ Zorg voor een optimale temperatuur (37 – 40 graden C.).
+ Gebruik de bifidus cultuur, andere yoghurtculturen groeien niet in sojamelk.
+ Meng 1 zakje cultuur goed met 1 liter sojamelk.
+ Plaats de sojamelk in het Yoferm yoghurtapparaat.
+ Na ca. 10 uur heb je je eerste yoghurt.
+ Je kunt evt. wat suiker toevoegen, de yoghurt is dan wat eerder klaar.

Naast sojamelk kun je ook rijstmelk en kokosmelk gebruiken. Rijstmelk blijft wel veel dunner, de consistentie van drinkyoghurt. Eventueel laat je de yoghurt uithangen in een kaasdoek om het wat dikker te maken.

Yoghurt van amandelmelk is ook mogelijk maar mislukt snel (ik weet eerlijk gezegd niet waarom). Belangrijk is dat je notenmelk maakt volgens de koude methode (in een blender), de yoghurt maakt met de bifiduscultuur (zo'n 8 uur fermenteren) en daarna in de koelkast plaatst (12 uur). Het resultaat is wat waterig maar dat wordt beter als je het een uurtje laat uithangen in een kaasdoek. Vergeet ook niet wat suiker of honing toe te voegen voor je de bifiduscultuur toevoegt.






donderdag 26 januari 2012

voederbieten

Afgelopen jaar waren de voederbieten Mammoth long red niet leverbaar, maar nu is er gelukkig weer zaad beschikbaar. De Mammoth long red is een historisch ras uit 1840 en geiten, paarden, koeien en kippen zijn er gek op. De bieten worden zo'n 60 cm lang en kunnen tot 10 kilo zwaar worden!