vrijdag 27 juni 2014

verkoopadressen rauwe melk

Drink je graag rauwe melk of wil je kaas en yoghurt maken van rauwe melk, wellicht heb je dan iets aan deze lijst. De Stoerderij (buffelmelk voor extra dikke yoghurt!) staat er ook bij.



wanneer plant je knoflook (2)

Een vraag van een klant, "kun je nu nog knoflook poten?". Nee, dat lukt nu niet meer. Knoflook poot je in het najaar, van half september tot eind november. Afhankelijk van de poottijd én het weer vormt de knoflook een mooi bosje groen waarmee hij de winter in gaat. Geen zorgen, knoflook kan uitstekend tegen vorst, zelfs strenge vorst! Waar de knoflook niet tegen kan is wateroverlast. Staat je perceel 's winter regelmatig blank, poot de knoflook dan op ruggen (zoals je ook met aardappels doet) of maak een verhoogd plantbed.

Je kunt knoflook natuurlijk ook in het voorjaar poten maar het resultaat valt dan vaak tegen. De knoflook heeft echt de winter nodig, liefst met flink wat kou.

Later meer over knoflook en dan met name over de bemesting. Wil je een flinke knoflookbol oogsten dan is een juiste bemesting erg belangrijk.


Wil je meer lezen over de teelt van knoflook of vast pootgoed bestellen, kijk dan hier


woensdag 25 juni 2014

Vraag van een klant, wat doe je tegen luizen in de kool?



  • vermeng 1 liter lauw water met 2 eetlepels olie (bijvoorbeeld slaolie of zonnebloemolie) en 2 eetlepels zachte zeep (driehoekzeep).
  •  Los dit goed op laat het goed afkoelen.
  •  Doe het mengels in een plantenspuit en spuit de planten (ook de onderkanten van bladeren!) goed in. Doe dit wel op een bewolkte dag want de olie kan voor het verbranden van het blad zorgen.
  •  een keer spuiten is meestal afdoende, mocht dat niet het geval zijn een paar keer herhalen.

dinsdag 24 juni 2014

stevige, dikke yoghurt

Een tijdje terug schreef ik een stukje over hoe je zelfgemaakte yoghurt wat dikker maakt. Graag voeg ik daar nog een methode aan toe, buffelmelk! Buffelmelk bevat veel meer vet dan koemelk en geeft een heerlijke romige yoghurt. Zowel de yoghurt- als de bifidusbacterie groeien uitstekend in buffelmelk.
Hoe kom je aan buffelmelk? Je kunt het kopen bij de Stoerderij in Son en Breugel. Wel eerst reserveren, anders kom je voor niets!

maandag 23 juni 2014

Harde en zachte nekken

Knoflook, Allium sativum, kun je onderverdelen in twee hoofdgroepen. De meest bekende is de Sativum groep. Over het algemeen zijn de rassen uit deze groep zeer productief met als belangrijkste kenmerk het ontbreken van een bloemstengel. Omdat de bloemstengel ontbreekt worden deze knofloken wel softnecks genoemd. De knoflook die je in de supermarkt tegen komt behoort tot deze groep. Vallalado, Valverde, Transylvanian zijn rassen uit deze groep.
De andere hoofdgroep is de Ophioscorodon groep. Deze knofloken vormen meestal wel een bloemstengel en worden daarom hardnecks genoemd omdat ze een stevige bloemstengel hebben. In deze groep vind je de meeste variatie in smaak!! Het aantal rassen in deze groep is erg groot, voorbeelden zijn German extra hardy, Purple glazer, Eden rose etc.

Meer over knoflook op

www.levenvanhetland.nl/knoflook.htm

en

www.levenvanhetland.nl/deteeltvanknoflook.htm

zaterdag 21 juni 2014

Gratis bier!

BREWFERM BIERKITS
Bier brouwen met de BREWFERM-bierconcentraten gaat gemakkelijk, bijna probleemloos. Bijna, als je teveel suiker toevoegt zoals mijn schoonzoons deden, dan verloopt het gistingsproces iets te enthousiast...). BREWFERM-bierconcentraten hebben het grootste gedeelte van het brouwproces al doorlopen. Juist voor het eindstadium is het proces onderbroken en wordt de vloeistof ingedampt tot BREWFERM-bierconcentraten. Zelf voeg je nog water en suiker en laat je he geheel nog een tijdje lekker gisten. Na een aantal weken heb je 7 tot 20 liter (afhankelijk van recept en soort bier) overheerlijk natuurlijk bier. Brewferm gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten voor deze unieke bierconcentraten zodat je keer op keer kunt genieten van een voortreffelijk en evenwichtig bier.
Het leukste komt nog........ tot eind van deze maand krijg je bij aanschaf van 3 blikken Brewferm een blik Muntons bierconcentraat cadeau. Dat is toch mooi ruim 20 liter gratis bier...
(geldt niet voor Kriek en Framboos)

Meer over bier vind je hier.

zaterdag 7 juni 2014

ai, roest in de knoflook

Ik heb het idee dat er dit jaar meer aantastingen van roest zijn dan voorgaande jaren. Dit zou door de zachte winter kunnen komen. Nu kreeg ik een vraag of het een goed idee is om de aangetaste bladeren af te knippen. Vroeg in het voorjaar bij een beginnende aantasting is dit een goed idee. Als de roest zich echter al verspreid heeft kun je de bladeren beter niet afknippen. Dit gaat ten koste van de fotosynthese op het moment dat de plant juist veel energie moet steken in de bolvorming. Wat je wel kan doen is spuiten met heermoesthee of brandnetelgier.
Voor een volgende keer kun je deze middelen preventief gebruiken in het vroege voorjaar plus een extra bemesting van kalium. Dit bevordert de bolgroei en geeft de plant ook wat meer weerstand.

Nog wat tips om roest te voorkomen:

Preventief spuiten met een zeewieroplossing. Zeewier bevat veel Kalium, Magnesium en sporenelementen.

Poot de knoflook op de zonnigste plek van je moestuin.

Als het nodig is water te geven doe dit 's morgen, niet 's avonds. De planten kunnen dan niet meer opdrogen

Poot de teentjes niet te dicht op elkaar, een gewas waar de wind goed door kan droogst sneller op.

Zorg voor een ruime vruchtwisseling, zeker als je vaker last hebt van roest.


De bollen van de door roest aangetaste planten zijn natuurlijk gewoon eetbaar, wij worden er niet roestig van.

Succes en ik ben benieuwd naar jullie oogst straks.

Meer over de teelt van knoflook op:

www.levenvanhetland.nl/deteeltvanknoflook.htm



vrijdag 6 juni 2014

bij de glasbak

"Zo, weer een kwartje", een uitspraak van oom Rom als er weer een fles wijn leeg was. Ik vermoed dat hij z'n wijn inkocht bij een wijnboer waar de wijn in zelf meegebrachte flessen wordt getapt. Hier moest ik aan denken toen ik van de week mijn lege wijnflessen in de glasbak gooide. Zonde, al die flessen die kapot worden gesmeten, kon je ze maar laten navullen!





Als je met een stoomextractor sap maakt van je fruitoogst, komen al die lege flessen echter ook goed van pas. Met een weckkapje kun je deze flessen namelijk steriel afsluiten zoals Roos van Hoof laat zien in onderstaand filmpje....









Hoe werkt de stoomextractor?

Het toestel bestaat uit een diepe kookpan waarin water aan de kook wordt gebracht. Bovenop de kookpan staat een opvangkom voor de sappen. Aan deze opvangkom zit een afvoerslang met een klem. In het centrum van de opvangketel staat een hoge, open afgeknotte kegel die de stoom doorlaat naar de te ontsappen vruchten/groenten.
De grof gesneden vruchten/groenten zitten in een zeef waar de stoom door heen stijgt. De hete stoom laat de cellen van de vruchten/groenten barsten en het sap loopt er uit. Dit sap loopt door de gaten van de zeef in de opvangkom en wordt daar op de juiste pasteurisatietemperatuur gehouden door de stoom tot dat je de flessen gaat vullen.
Je houdt de te vullen flessen onder het slangetje en opent de klem. Let op, de flessen moeten boordevol worden gevuld!
Je vult de flessen met hete vloeistof, verwarm ze daarom voor. Om ongelukken te voorkomen zet je de fles in een bakje als deze wordt gevuld.
Sluit de flessen vervolgens goed af met een draaidop of met een weckkapje.

woensdag 4 juni 2014

Pennsylvanian dutch knoflook

Dit jaar heb ik de Pennsylvanian dutch knoflook in het assortiment. Het is een soort uit de Porcelain subgroep die vooral opvalt door de indrukwekkende planten. Met uitgekrulde bloemstengel tot ruim 2 meter! Niet alleen de planten zijn fors, de bollen kunnen ook groot worden met 4 - 6 teentjes (zeg maar gerust tenen..). Nog een interessant detail van deze groep is het hoge allicine gehalte. Consumptie van allicine heeft een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

De naam was Pennsylvanian dutch was een raadsel voor mij maar ik kreeg van een klant onderstaand verhaal toegestuurd, heel hartelijk dank!

Je vroeg je af waar de toevoeging dutch bij Pennsylvanian dutch vandaan kwam. Helaas niet van Hollands...
Pennsylvanian dutch is een verbastering van Pennsilfaanisch deitsch. Dat is een aanduiding voor een streek in het midden en zuidoost Pennsylvania (USA), waar in de 17e en 18e eeuw een groot aantal immigranten, vnl. uit Duitsland, zich vestigden die veelal om godsdienstige redenen in Europa vervolgd werden en uitweken naar de VS. (bekende subgroepen: Lutheranen, Mennoniten en Amish). Ze bleven Duits praten, maar dat verbasterde ook en zo ontstond het Deitsch. De andere Amerikanen kenden Duitsers alleen als Germans, dus het moesten wel Dutch zijn.


De Pennsylvanian dutch en andere knofloken vind je hier.

zondag 1 juni 2014

pectine, agar-agar en gelei

De eerste aardbeien en bessen zijn rijp en er wordt weer volop jam gemaakt. Daarom lijkt het me een goed idee om het boekje "Geleermiddelen voor keukengebruik" van Jan Boeren nog eens onder de aandacht te brengen. Jan beschrijft uitgebreid de verschillende geleermiddelen en hun toepassingen in de keuken.

Beschikbaar als eBook en gratis te downloaden.

Pectine, aga-agar en citroenzuur vind je hier.