vrijdag 10 juli 2015

Oogsten en bewaren van knoflook

De afgelopen week heb ik veel vragen gekregen over knoflook. "Wanneer moet ik de bollen oogsten" en "hoe bewaar ik ze het beste?" waren de meest gestelde vragen.
Vorig jaar juni heb ik hier een stukje over geschreven in de nieuwsbrief, graag zet ik dat hier nog even neer. Mocht je na lezen nog vragen hebben, mail me gerust.

Wanneer oogst je knoflook?
Het is belangrijk de knoflookbol op het juiste moment te oogsten. Als je de plant helemaal laat vergelen op het land dan ben je eigenlijk te laat omdat het bol omwindsel dan grotendeels is vergaan waardoor de bol geopend in de grond ligt. De teentjes zijn dan een dankbare prooi voor schimmels… Voor direct gebruik is dit geen probleem maar dergelijke bollen kun je niet lang bewaren.
Maar wanneer oogst je dan? Dat verschilt per soort. Meestal oogst je eerst de soorten uit de Artichoke subgroep (Valverde, Inchelium red, Simonetti, etc.) en daarna de soorten uit de andere subgroepen. Een goede methode is kijken naar het aantal groene bladeren per plant. Zijn dit er een stuk of 4-5 dan kun je gaan oogsten. Oogst liever te vroeg dan te laat, vooral het bol omwindsel van de soorten die een bloemstengel vormen zijn gevoelig voor rot en deze bollen worden er niet beter op als ze te lang in de grond blijven zitten.
En nu de oogst zelf! Zit je op losse grond dan kun je de planten er met de hand uittrekken. Is de grond wat compacter van structuur, gebruik dan een spitvork of iets dergelijks en steek de grond onder de bol los zodat je hem er makkelijk uit kunt trekken. Wrijf de bol schoon (niet wassen!) en bundel een stuk of wat uitgetrokken knoflookplanten samen met een touw.
Laat de geoogste knoflook niet in de zon liggen maar hang de bundels op een droge plaats te drogen. Een afdakje of een schuur is prima, zolang er maar een goede luchtcirculatie is en geen direct zonlicht.
Afhankelijk van het weer laat je de knoflook 2 – 5 weken hangen. Mocht het in deze periode vochtig weer zijn, knip dan de wortels van de knoflook. De bol zal beter en sneller drogen en schimmels krijgen minder kans.
Wil je vast knoflookpootgoed reserveren voor komend najaar, kijk dan op de knoflookpagina


zaterdag 4 juli 2015

meer over zuivel......kwark

De meeste kazen moeten na bereiding nog een tijdje rijpen maar dat geldt niet voor kwark. Deze verse kaas kun je direct eten. Andere namen voor kwark zijn Platte kaas, Frischkäse, Fromage frais en Quarg. Hangop lijkt op kwark maar wordt gemaakt zonder stremsel.

Hoe maak je kwark?
  • De grondstof is melk van de koe, geit of schaap, het mag volle, halfvolle of magere melk zijn. Wil je bijvoorbeeld roomkwark maken dan voeg je extra room toe aan de melk, voor magere kwark room je de melk eerst af.
  • Gebruik je rauwe melk dan is het handig deze eerst te pasteuriseren. Meer over pasteuriseren lees je op levenvanhetland.nl/pasteuriseren
  • Verzuren van de melk. Het zuursel heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de kwark. Gebruik vers zuursel óf karnemelk. Je gebruikt 1-3 % zuursel, afhankelijk van de temperatuur. Bij een hoge omgevingstemperatuur gebruik je wat minder zuursel. Meestal wordt de melk eerste enige uren verzuurd voor het stremsel wordt toegevoegd. Het voordeel is dat de latere stremming beter verloopt en ook de weiafscheiding verloopt makkelijker.
  • Stremmen van de melk.Je gebruikt 1 - 3 druppels per liter melk, afhankelijk van de temperatuur. Lage temperatuur wat meer stremsel, hoge temperatuur wat minder stremsel. De maximum temperatuur is 25 graden C. 
  • Na het toevoegen van zuursel en stremsel goed doorroeren en vervolgens 24 uur bij kamertemperatuur laten staan.
  • Na deze periode de kwark snijden met een wrongelsnijder en in een kwarkzak storten.
  • Een uur of 10 laten uitlekken op een zo koel mogelijke plek.
  • Als je schoon werkt kun je de kwark zeker 2 weken bewaren in de koelkast.