woensdag 4 juni 2014

Pennsylvanian dutch knoflook

Dit jaar heb ik de Pennsylvanian dutch knoflook in het assortiment. Het is een soort uit de Porcelain subgroep die vooral opvalt door de indrukwekkende planten. Met uitgekrulde bloemstengel tot ruim 2 meter! Niet alleen de planten zijn fors, de bollen kunnen ook groot worden met 4 - 6 teentjes (zeg maar gerust tenen..). Nog een interessant detail van deze groep is het hoge allicine gehalte. Consumptie van allicine heeft een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

De naam was Pennsylvanian dutch was een raadsel voor mij maar ik kreeg van een klant onderstaand verhaal toegestuurd, heel hartelijk dank!

Je vroeg je af waar de toevoeging dutch bij Pennsylvanian dutch vandaan kwam. Helaas niet van Hollands...
Pennsylvanian dutch is een verbastering van Pennsilfaanisch deitsch. Dat is een aanduiding voor een streek in het midden en zuidoost Pennsylvania (USA), waar in de 17e en 18e eeuw een groot aantal immigranten, vnl. uit Duitsland, zich vestigden die veelal om godsdienstige redenen in Europa vervolgd werden en uitweken naar de VS. (bekende subgroepen: Lutheranen, Mennoniten en Amish). Ze bleven Duits praten, maar dat verbasterde ook en zo ontstond het Deitsch. De andere Amerikanen kenden Duitsers alleen als Germans, dus het moesten wel Dutch zijn.


De Pennsylvanian dutch en andere knofloken vind je hier.

Geen opmerkingen: