zondag 21 juni 2015

Loeigoeie zuivel

Dit weekend waren wij ter ere van vaderdag op stap en min of meer toevallig kwamen we terecht bij de open dag van Loeigoeiezuivel in Eenigenburg. Na afloop heb ik natuurlijk een aantal van hun producten mee genomen, onder andere de volle yoghurt. En vol is deze standyoghurt zeker! Dik met een beste laag room bovenop. En de smaak? Fantastisch!

Fabrieksmatige yoghurt is in Nederland vrijwel zonder uitzondering roeryoghurt, voor standyoghurt moet je de boer op...... Of je maakt het natuurlijk zelf.

Roeryoghurt een enigszins vloeibare, slijmerige structuur en is meestal licht zuur van smaak. Als je deze yoghurt roert verandert er niets aan de structuur en daarom wordt alleen deze yoghurt fabrieksmatig gebruikt. Je kunt het prima fabrieksmatig verwerken en vervolgens verpakken zonder nadelige gevolgen voor de structuur.

Standyoghurt is iets heel anders. Deze yoghurt is vast en "staat" als het ware in de verpakking. Deze aromatische yoghurt is vaak wat milder van smaak en je kunt het makkelijk lepelen. Maar zodra je in de standyoghurt gaat roeren, maak je de eiwitstructuur stuk en wordt de yoghurt dun.

Standyoghurt en roeryoghurt worden overigens gemaakt met dezelfde bacterieculturen, het verschil ontstaat door kweekomstandigheden en de bereiding.

Maar hoe maak je deze dikke, romige yoghurt? Hier onder een recept:

benodigdheden:

    • 1 liter verse, rauwe melk
    • yoghurtbacteriën
    • yoghurtfles (met brede opening, wel zo makkelijk)

  • pasteuriseer de melk en koel deze tot 43-45 graden Celsius
  • ent de melk met 2,5% yoghurt (een eerder zelf gemaakte of gekochte yoghurt)
  • grondig doorroeren en direct in de fles gieten en afsluiten
  • laat de fles 3 uur bij een temperatuur van 43 -45 graden Celsius staan, daarna snel afkoelen tot beneden 6 graden Celsius.
Het is belangrijk dat tijdens het verzuren en het koelen de yoghurt absoluut stil staat (niet plaatsen op of in iets wat kan schudden of trillen).

Yoghurt bevat twee soorten melkzuurbacteriën, Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Deze zijn allebei thermofiel en groeien goed bij 35 tot 45 graden Celsius. Wil je zeker zijn van de goede bacteriën, gebruik dan een yoghurtcultuur.

Als je een oven hebt met een betrouwbare temperatuursinstelling dan kun je hier de flessen yoghurt in laten rijpen. Let wel op, boven de 45 graden celsius gaan de bacteriën dood.

Heb je geen geschikte oven dan kun je de Brod&Tailor automaat gebruiken, ook handig als je zelf brood bakt.

Succes!




                                          loeigoeiezuivel.nl








Geen opmerkingen: