Nog even en de zomerse overschotten aan groenten en fruit komen weer van de moestuin. Niet alles kun je lang bewaren en daarom wordt de diepvries gevuld of de overschotten worden ingemaakt. Er is echter nog een prima methode om deze rijkdom te bewaren, drogen!
Drogen heeft een aantal voordelen, zoals een goed behoud van de voedingswaarde en smaak. Ook hebben gedroogde producten een lange houdbaarheid en nemen de gedroogde waren weinig plek in. En last but not least, het energiegebruik van het droogproces valt reuze mee. En zijn de producten eenmaal gedroogd dan is er geen energie meer nodig, dit in tegenstelling tot invriezen. De vriezer moet aanblijven om je producten te bewaren.
Je kunt van alles drogen: groenten, kruiden, bloemen, zaden, vlees en vis. De droogtemperaturen variĆ«ren van 30 tot 70 °C. Fruit bijvoorbeeld wordt gedroogd op 70 °C en voor kruiden wordt 40 °C aanbevolen.
Voor het drogen van groenten en fruit kun je een droogtoestel gebruiken, zoals die van Stockli. Meer informatie over deze droogtoestellen vindt je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten