zondag 12 december 2010
Poule de Bresse
Vorige week kreeg ik van een kennis een geslacht exemplaar van de kip der kippen,een poule de Bresse! Heerlijk, we hebben er van genoten. Donker, stevig vlees met een heerlijk smaak.
Op de site van de franse hoenderclub vindt je meer informatie over deze kip. Zoek je broedeieren, stuur me dan een mailtje. Meer informatie over het houden van kippen vindt je op levenvanhetland.nl.
zondag 28 november 2010
Lekkere aardappel (1), de Blauwe congo of truffelaardappel
Deze blauwe aardappelen werden voor het eerst in het begin van de vorige eeuw in Schotland geteeld. De aardappelen zijn prachtig diepblauw van kleur en hebben een donkerpaarse schil. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door de antioxidant anthocyaan, waardoor de aardappelen ook nog eens erg gezond zijn. Wil je ze komend voorjaar proberen in je moestuin, stuur me dan een mailtje of hou de nieuwsbrief in de gaten!
vrijdag 19 november 2010
leven van het land en zelf bier maken
Een echte bierbrouwer oogst natuurlijk z'n eigen gerst en hop, maar ligt dat niet binnen je mogelijkheden en wil je toch een keer zelf bier brouwen dan kan dat. Met een eenvoudige startpakket en een bierpakket van Brewferm is het een eenvoudige klus.
Wil je weten hoe het werkt, kijk dan hier!
dinsdag 5 oktober 2010
vrijdag 1 oktober 2010
yoghurt van sojamelk of lactosevrije melk
Ben je gek op yoghurt maar kun je niet tegen de lactose (melksuiker), maak dan eens yoghurt van sojamelk of lactosevrije melk. Hoe doe je dat? Verwarm 1 liter melk tot ca. 30 graden celsius, voeg een bifiduscultuur toe, goed roeren en het geheel 6-8 uur laten staan (in een yoghurtapparaat). Lekker en gezond!
woensdag 22 september 2010
wanneer plant je knoflook?
Ik krijg veel vragen over de planttijd van knoflook. Dat is niet, zoals veel mensen denken, het voorjaar maar het najaar! Knoflook plant je van half september tot eind november.
Wil je meer lezen over de teelt van knoflook of vast pootgoed bestellen, kijk dan hier
Labels:
knoflook,
knoflook planten,
knoflook pootgoed,
knoflook poten
zaterdag 18 september 2010
winterrogge
Zo langzamerhand wordt de moestuin leger en is er weer plaats voor een groenbemester, zoals winterrogge. Winterrogge is geschikt voor alle grondsoorten en kan worden gezaaid tot half oktober. Per 10 m2 zaai je ongeveer 150 gram.
Meer informatie? Mail me gerust.
Meer informatie? Mail me gerust.
donderdag 16 september 2010
Morado de Pedronera
zondag 5 september 2010
zelf fromage frais maken
Afgelopen zomer in Frankrijk natuurlijk fromage frais gegeten, dat hoort bij Frankrijk. Maar hoe maak je het? Hier een recept:
Verwarm 1 liter melk tot 20 graden C. en voeg 10 ml zuursel en 2 druppels stremsel toe. Zet de pan weg en controleer zo af en toe de stremming. Na 12-24 uur kan de wrongel worden gesneden.Laat de massa even bezinken en vul kaasvaatjes met de wrongelmassa..
Je kunt deze verse kaas direct eten, naturel of met kruiden.
vrijdag 27 augustus 2010
sc-dieet en yoghurt
Ik krijg de laatste tijd veel vragen of yoghurt en het sc-dieet. Volg je dit dieet en wil je toch yoghurt eten, maak dan zelf yoghurt. Gekochte yoghurt is meestal kort gefermenteerd en bevat nog veel melksuiker (lactose). Deze lactose kan darmproblemen geven. Als je zelf yoghurt maakt, kun je er voor kiezen de yoghurt 24 uur te laten fermenteren. De yoghurtbacterie heeft dan alle lactose opgegeten en deze yoghurt wordt goed verdragen door mensen met darmproblemen.
De Yoferm yoghurtautomaat heeft een timer tot 24 uur, wat het apparaat geschikt maakt voor het maken van lactosevrije yoghurt.
Mocht je vragen hebben over deze manier van yoghurt maken, mail me gerust.
Meer informatie over het maken van yoghurt en yoghurtapparaten vindt je hier.
Meer informatie over het sc-dieet vindt je hier
Mocht je vragen hebben over deze manier van yoghurt maken, mail me gerust.
Meer informatie over het maken van yoghurt en yoghurtapparaten vindt je hier.
Meer informatie over het sc-dieet vindt je hier
Labels:
lactoferm,
sc dieet,
sc-dieet,
Yoferm,
yoghurtapparaat
dinsdag 24 augustus 2010
drinkbakken en hottubs
Binnenkort op levenvanhetland.nl, drinkbakken voor je koeien, paarden, geiten en schapen. Deze gegalvaniseerde metalen bakken hebben een inhoud van 400,600 of 800 liter. Vooral het geval je geen vee hebt, je kunt er ook een hottub van maken, zoals je ziet op bijgaande foto. Plaats de bak op wat stenen, houtvuurtje eronder stoken en vervolgens lekker in een warm bad.....! Wil je meer informatie, stuur me dan een mailtje.
zaterdag 26 juni 2010
Dag van het Varken!
Vandaag naar de Dag van het Varken geweest waar het Bentheimer varken centraal stond. Een prachtig varken wat bijna uitgestorven was omdat hij, als trage groeier, de concurrentie met de moderne, snel groeiende varkensrassen niet aan kon. Laat je hem op z'n gemak groeien dan schijnt het een heerlijk varken te zijn!
donderdag 24 juni 2010
kaaskruiden en kruidenkaas
Ik liep laatst op een marktje en daar stond iemand met heerlijke brandnetelkaas. Veel zelfkazers beperken zicht tot "gewone" goudse kaas terwijl er met een kleine toevoeging zulke heerlijke extra smaken tevoorschijn komen. Bekende kruiden voor de kaas zijn selderij, brandnetel, komijn, bieslook, fenegriek en knoflook.
Kruiden toevoegen is makkelijk. Kort opkoken om de kruiden te steriliseren, laten weken en toevoegen aan de wrongel. Reken op 7 - 10 gram kruiden per 10 liter melk.
Een overzicht van de kaaskruiden vindt je hier.
Labels:
brandnetekaas,
kaaskruiden,
kruiden kaas,
zelf kaas maken
zondag 20 juni 2010
bloeiende knoflook
Een aantal knoflooksoorten kan in deze periode een bloemstengel vormen en gaan bloeien. Voor de groei van de bol is het beter deze bloemstengel te verwijderen. Wil je echter genieten van de prachtige knoflookbloemen, laat ze dan zitten, ze kunnen zeker de moeite waard zijn!
Knoflookpootgoed is leverbaar vanaf september. Klik hier voor een overzicht van de ruim 40 soorten knoflook. Van mild tot extra pittig!
donderdag 10 juni 2010
melkbussen
Veel hobbykaasmakers en botermakers halen de melk direct bij de boer. Vers en vaak ook een stuk goedkoper. Maar hoe vervoer je 10 of 20 liter melk op een handige en hygiënische manier? Met een melkbus, net als vroeger! Deze melkbussen zijn gemaakt van “dairythene”, een zeer degelijke kunststof, geschikt voor het bewaren van voedingsmiddelen. De melkbussen zijn beschikbaar in de volgende formaten: 5, 10, 20 en 40 liter. Meer informatie vindt je hier.
Wellicht is er ook bij jou in de buurt een boer die verse melk verkoopt. Meer informatie vindt je op mc2world.org/melk/verkoop.htm of google op Brunimat of Melk Drive.
Geniet ze!
Labels:
boerenmelk,
boter maken,
kaas maken
maandag 7 juni 2010
brandnetelgier
Wil je van je brandnetels af, maak er dan brandnetgier van! Brandnetelgier bevat veel stikstof en mineralen en is een prima meststof voor je moestuin. Hoe maak je het? Gooi 1 kg brandnetl in een vat met 10 liter water. Roer het 2x per dag om en na 10 dagen is de gier klaar om bij de planten te worden gegoten.
donderdag 20 mei 2010
geiten melken
woensdag 12 mei 2010
pronkbonen
Misschien wel de mooiste plant in de moestuin..... Pronkbonen zaai je van 15 mei tot eind juni. het is een geweldige groeier, dus zet er flink lange bonenstaken bij. Pronkbonen worden niet veel meer gegeten en dat is wel jammer. In een jong stadium is het een lekkere snijboon en als je de peulen door laat groeien worden er prachtige bonen gevormd. De gedroogde bonen kunnen worden verwerkt in bonenschotels en -soepen.
Een prachtig ras is de Painted lady, zie bovenste foto. Hij is voor het eerst beschreven in 1827 in de flora van Rio de Janeiro en wordt nu nog steeds geteeld in zowel de moes– als de siertuin. Een andere schoonheid is de Scarlet emperor, middelste foto, met rode bloemen. Ook deze pronkboon wordt al eeuwenlang geteeld.
Sterker nog, het is één van de oudste pronkboonrassen met een geschiedenis die teruggaat naar de 15de eeuw!
Als laatste de kollumer pronkboon. De Kollumer pronkboon werd door Ruurd Walrecht, indertijd werkzaam op de Oerakker te Bakkeveen, verkregen van iemand uit Kollum. De boon werd sindsdien jaar op jaar door hem vermeerderd. Zoals je ziet een prachtige zwarte pronkboon!
dinsdag 11 mei 2010
Zickellab
In een Duitse webwinkel kwam ik zickellab tegen, lebstremsel van de geit. Altijd gedacht dat lebstremsel alleen uit de kalvermaag kwam! Maar nee, er wordt ook stremsel gemaakt van geit en schaap.
Zickellab werd vroeger gebruikt voor de bereiding van een aantal Franse kaasjes zoals St. Marcellin en Crottin. Nu is iedereen overgestapt op lebstremsel van kalveren omdat dit stremsel een betere kwaliteit heeft.
Nieuwsgierig geworden gebeld met de stremselboer. En die maakte me duidelijk dat zickellab rotzooi was en dat ik het niet moest gebruiken. Het is maar dat je het weet!
zondag 9 mei 2010
Kaas je kaasje
zondag 18 april 2010
Brave Hendrik
De Brave Hendrik, een voorloper van de spinazie, is weer op voorraad. Deze voorloper van de spinazie is een zeer oude, inheemse groente, lang geleden door de Romeinen naar West-Europa gebracht. De tot 60 cm hoge planten zijn bij zachte winters meerjarig.
Het blad en de stengeltoppen worden gegeten als spinazie. Ook kun je in het voorjaar de planten aanaarden en steken zoals asperge. De smaak is mild en zacht.
Zaaien: maart-juni in goed losgemaakte vruchtbare en kalkrijke grond. Zaai het zaad in een rijtje en gaandeweg de groei in de rij dunnen op 30 cm.
Oogst : mei - augustus
Brave hendrik bevat veel ijzer en werkt positief bij darmstoornissen.
Andere namen voor deze groente zijn Good King Henry en Lincolnshire spinazie.
zaterdag 17 april 2010
Amish sugar snap
De Amish sugar snap is één van de lekkerste suikererwten. Vorig jaar had ik ze in mijn assortiment en ik kreeg van een aantal klanten enthousiaste reacties. Even leek er op dat deze erwt dit jaar niet leverbaar zou zijn, maar gelukkig, op de valreep is er toch nog wat binnen gekomen....!
De Amish sugar snap is een oude variëteit van de bekende suikererwt. Hij wordt al generaties lang geteeld door de Amish en is prima geschikt voor de teelt in Nederland. In tegenstelling tot peultjes oogst je deze suikererwt als de peul al wat gevuld is.
Je kunt ze zaaien van begin maart tot begin mei. Zaai ze diep genoeg, zo’n 21/2 cm, want vogels zijn er gek op. Zaai ze op een enkele rij, om de 8 cm drie erwten bij elkaar. Net als de blauwschokker wordt dit ook een hoge plant. Geef ze dan ook voldoende steun met gaas of rijshout.
Oogst de peultjes als ze enigszins gevuld zijn, zoals op de foto. En als je regelmatig plukt kun je lang door oogsten.
De Amish suikererwt gedijt goed, zoals de meeste groenten, op bemeste grond. Geef echter niet teveel stikstof want dan vormt de plant veel blad en weinig peultjes.
donderdag 25 maart 2010
melkteems
Van een klant kreeg ik de vraag of de melkteems nog wordt gemaakt. De melkteems, of melkzeef, werd gebruikt om de melk te zeven voor je het in de melkbus giet. Vroeger werd deze zeef natuurlijk volop gebruikt en ook nu zijn er nog handmelkers die een teems gebruiken. Toen ik mijn geiten molk had ik graag zo'n zeef gehad .....
Heb je belangstelling voor een melkteems, stuur me dan een berichtje. Ik heb een groothandel gevonden die ze kan leveren.
dinsdag 16 maart 2010
aardappel in een emmer
Eén van de lezers van mijn nieuwsbrief reageerde op het stukje over aardappels kweken in een emmer. Hij heeft er veel ervaring mee en vond mijn stukje te summier. Daarom deze aanvulling op het kweken van aardappels in een emmer!
Emmer:
Minimaal 10 ltr. echt niet kleiner! Groter mag natuurlijk wel.
Boor 5 gaten in de bodem van de emmer van ca. 3 cm. doorsnee.
Maak een kruis van hout of gebruik een paar stenen zodat de emmer niet meteen op de bodem staat.
Grond:
Meng 1 deel potgrond met een half deel cocopeat*. Voeg een paar handen goed verteerde compost toe en wat organische mest. Als je het in huis hebt ook nog een eetlepel patentkali.
Vul de emmer tot ongeveer 10 cm. onder de rand en plant de aardappel op de helft van de diepte van de emmer. Zodra de aardappel boven de grond uitkomt, vul dan de grond aan tot 3 cm onder de rand.
Meng door de grond waar je mee ophoogt weer een eetlepel patentkali en zorg dat de grond nooit uitdroogt....!
Je kunt zo heel vroeg poten. Gaat het vriezen dan de emmer(s) naar binnen.
(*)Cocopeat is een potgrond, gemaakt van gecomposteerde cocosvezels.
Hier vindt je een overzicht van het aardappel pootgoed.
Labels:
aardappel,
aardappel in emmer,
pootgoed
maandag 8 maart 2010
lekkere aardappels
Vorige week keek ik naar “de wilde keuken” van Wouter Klootwijk. Hij vertelde enthousiast hoe lekker verse aardappelen zijn. Ratte d'Ardeche, Roseval en Raja zijn heerlijke aardappels, vooral als je ze vers eet. Hoe kom je aan verse aardappelen? Niet bij de groenteboer maar uit je eigen tuin. Daar komen de meest verse aardappelen vandaan! Heb je geen tuin en wil je toch een keer genieten van je eigen oogst aardappelen, vul dan een emmer met potgrond en stop door een pootaardappel in. Zet de emmer op je balkon en oogst een aantal maanden later een maaltje aardappelen.
Nog een lekkere aardappel is het Waldgieltsje, een oud Fries ras. Het Waldgieltsje is een vrij kleine gele aardappel die het beste smaakt als je hem in de schil kookt. Je vindt hier meer informatie over deze en andere oude aardappelrassen.
Labels:
aardappel,
Frieslander,
pootaardappel,
pootgoed,
Raja,
Waldgieltsje
Abonneren op:
Posts (Atom)